Virginisch longkruid

Plant van de maand:

Mertensia virginica

 

Jessie: “Virginisch longkruid is een van die planten waarbij het 
eerste opkomende blad altijd weer leidt tot lentekriebels, 
voor alles wat op het punt staat te groeien en bloeien in de tuin. 

Het blad komt met een kenmerkende purperrode 
kleur boven de grond. Als je eenmaal een seizoen van longkruid deze Amerikaanse bosplant hebt meegemaakt, zul je de opgerolde bladeren elk jaar weer gemakkelijk herkennen.

Al snel vormt zich een cluster lepelvormig blad, met een zachte, blauwe zweem over het frisgroene blad. Let in deze fase op slakken normaal die zich na een lange winterslaap graag vergrijpen aan het verse blad. Houd de omgeving rond de plant opgeruimd en check of niet toevallig een hongerige slak zich aan de onderkant van het blad verscholen houdt. Het kost misschien wat inspanning, maar de bloei van deze plant is die moeite meer dan waard. 

Purper-grijze stengels met in spiralen gerangschikte bloemknopjes komen spoedig tevoorschijn uit de bladkernen. De helder-roze knopjes openen zich en vormen zich tot blauwe, klokkende bloemen die naar beneden of licht zijwaarts gericht hangen. 

De kleur laat zich moeilijk beschrijven, die wisselt tussen een zacht lila, een ijzige blauwtint en een helder hemelsblauw. Een kleur die in de tuin een echte zeldzaamheid is”

Klik op de foto om de pdf versie van deze publicatie te lezen.