Moestuin - eetbare tuin

De eetbare tuin, moestuin met siertuin combinatie door Floor Korte
 

Een tuin voor mens en dier, veel hergebruik van materialen, een plek waar je je kan ontspannen en je hoofd leeg kan maken, een tuin waar alle dieren welkom zijn en dus ook rekening wordt gehouden met de juiste beplanting voor mens en dier zodat er een balans is en weinig last is van plagen of vraat aan de planten die bedoeld zijn voor de mens.

De tuin gaat heel erg mee in het moestuin seizoen, wat dan ook de wens was, en heeft ieder jaar weer zijn eigen cyclus, want ieder jaar is anders en dat blijft een verrassing. Veel planten zijn bloeiers in de zomer en maar weinig is wintergroen tot wat klimmers en grassen na. De bodem wordt in de herfst en wintertijd verbeterd en netjes afgedekt met een mulchlaag zodat het bodemleven ervoor kan zorgen dat de planten die er het jaar erna het nog beter zullen doen. Ieder voorjaar zie je alles weer opkomen, het komt weer tot leven en in de zomer staat het weer vol met bloeiende planten en bloemen waar de vlinders, bijen en hommels en natuurlijk andere insecten heel erg blij van worden.

Het is een tuin die wel wat aandacht vraagt, het onderhouden en verbouwen van je eigen groenten, kruiden en fruit gaat niet vanzelf. Als er wordt gevraagd hoeveel uur er wordt besteed in de moestuin dan is dit altijd afhankelijk van de grootte van de tuin en wat voor planten er aanwezig zijn. Door jaren achter elkaar een moestuin te hebben voelt het uiteindelijk niet meer als tijd maar wordt het een patroon wat bij je levensstijl past.

Moestuin

Een moestuin in het bos vol met zoveel mogelijk soorten variëteiten in groenten. Een tuin waar je met 2 personen bijna het hele jaar rond uit kunt eten en waar gebruik wordt gemaakt van wisselteelt. Ik heb rekening gehouden met de stand van de zon, en de bomen die er ruimschoots aanwezig zijn en die in de zomermaanden veel schaduw geven aan veel gewassen. Ook is er een ruimte plek vol bloemen, het insecten rondje, voor insecten waar de bodem ongedeerd bleef en waar ik niks meer aan deed.
Het oogst als een klassieke moestuin maar door gebruik te maken van stapstenen die ieder jaar verplaatst kunnen worden maak je het mogelijk om er ieder jaar weer een nieuwe lay out voor te bedenken wat voor een moestuin maar al te leuk is om te doen.

fotograaf Hanke Arkenbout